Markku Savioja
12.10.2017
Hei,
Ensi viikolla on alkamassa mielenkiintoinen unitutkimus, josta uupuu vielä muutama tutkittava! Tutkimus pyrkii selvittämään mm. miten kovatehoiset harjoitusjaksot vaikuttavat uneen? Voidaanko unen laatua seuraamalla optimoida harjoitusohjelmia? Lisääkö kovatehoinen harjoittelu syvän unen määrää? Miten kuntotaso ja harjoittelutausta vaikuttavat palautumiseen?
Tutkittavaksi etsitään 20-40-vuotiaita miehiä.
Jos lokakuussa alkava tutkimus ei onnistu, on siihen mahdollista osallistua myös marraskuussa alkavassa ryhmässä.
Alla on tutkimuskutsu, josta löytyy lisätietoja:
KUTSU TUTKIMUKSEEN Mukaan tutkimukseen! Jyväskylän yliopiston liikuntabiologian laitoksen tutkimuksen tarkoituksena on selvittää erilaisten kovatehoisten harjoitusjaksojen vaikutusta unen rakenteeseen sekä rasitustilaa kuvaavien muuttujien yhteyttä elimistön kuormittuneisuuteen. Tutkimusaineistoa hyödynnetään Jyväskylän yliopiston Liikuntabiologian laitoksella tehtävään pro gradu -tutkielmaan sekä tutkimuksen pohjalta julkaistussa kansainvälisessä tieteellisessä artikkelissa. Mukaan kutsutaan 20-40 -vuotiaita kuntoilutaustaisia miehiä, joilla on vähintään 2-3 vuoden harjoittelukokemus voima- ja kestävyysharjoittelusta . Tutkimukseen osallistuvat saavat tietoa kestävyyssuorituskyvystään, voimatasoistaan, kehon koostumuksestaan ja unensa laadusta. Lisäksi he saavat harjoitusesimerkkejä oman harjoittelun tueksi sekä tietoa palautumiskyvystään erilaisista kuormituksista. Tutkimukseen kuuluu kolme erilaista kolmen päivän harjoitusjaksoa (kestävyys-, hypertrofinen- ja maksimivoima). Harjoitukset ovat valvottuja ja tapahtuvat Jyväskylässä. Jokaisen harjoitusjakson jälkeen tutkittavilla on neljä palautumispäivää ennen seuraavaa harjoitusjakson alkua. Kuormituspäivien jälkeisinä aamuina on palautumismittauksia. Tutkimusjakson aikana nukkumista seurataan Emfitin unimonitorilla. Suoritettavat testit:
Antropometriset muuttujat: pituus, paino, kehonkoostumus. Sylkinäytteet: kortisoli Voima: kevennyshyppy Aerobinen kestävyys: Suora maksimaalisen hapenottokyvyn testi Muut mittaukset: Sykevälivaihtelua ja unen rakennetta mitataan tutkimusjakson ajan Emfitin unimonitorilla. Subjektiivista kuormittuneisuutta, palautumista ja unen laatua seurataan kyselylomakkeilla. Kuormitukset: Kolme lyhytkestoista kovatehoista harjoitusjaksoa (kestävyys-, hypertrofinen- ja maksimivoima).
Osallistuminen, kustannukset ja ilmoittautuminen Osallistuminen tutkimuksiin on sinulle ilmaista. Saat tutkimuksista itsellesi tietoa suorituskyvystäsi ja palautumiskyvystäsi sekä kehonkoostumuksestasi. Tuloksia ja henkilötietoja käytetään ainoastaan yllämainittuun tutkimuskäyttöön ja niitä ei luovuteta kolmansille osapuolille. Tutkittavien osallistuminen testeihin on täysin vapaaehtoista ja heillä on oikeus keskeyttää tutkimus missä vaiheessa tahansa. Ilmoittautumiset mahdollisimman nopeasti
Lisätietoja tutkimuksesta
Tuulia Viberg Liikuntabiologian maisteriopiskelija Jyväskylän yliopisto, Liikuntabiologin laitos tuulia.t.viberg@student.jyu.fi 045 3506247
|